25 Nisan 2012 Çarşamba

İmambayıldı

      Savaş zamanları...Kıtlık açlık diz boyu...Herşeyin yemek olarak değerlendirildiği, açlığın dayanılmaz boyutlara ulaştığı bu zamanlarda bir imam yaşarmış.Bu imamın kileri ağzına kadar doluymuş ancak her gün tek çeşit çorba yapılırmış. Canına tak edince karısı sormuş:' Bey kilerde herşey varken biz neden kıtlık içinde yaşarız?'... ' Sus be kadın.Devletimiz kıtlık içindedir. İdareli olalım ki aç kalmayalım' demiş. 'Bey, zaten aç kalıyoruz. Varlığın içinde yokluk çekiyoruz. Sen de güçsüz kaldın kadınlığımı unuttum artık' demiş. Ama ne mümkün, imamı bir türlü ikna edememiş.
  Buna sinirlenen kadın kilerdeki bütün yiyecekleri dağıtmış kalan domates soğan biber patlıcanlarla da yemek yapmış. Akşam eve gelen imama 'Bugün özel bir gün ..Sana özel yemek yaptım..Hem güçlendirir!' demiş. Gecenin sonunu düşünen imam da sesini çıkarmamış yemeğini yemiş..Ardından 'Bir daha böyle israf yapma' diyerek kilere yönelmiş, kapıyı açmış ki bir de ne görsün! Kiler bomboş! Zavalllı imam oracıkta bayılıvermiş......

   Hep merak eder dururdum neden imambayıldı bu yemeğin ismi diye..Birçok rivayetten biri bu anlattığım hikaye.Ayhan Demiralın Milliyet Blog taki yazısı aydınlattı beni.
   Ben bu yemeği çok sevdiğim için imam da çok beğendi de ondan bayıldı zannederdim meğersem adamcağızın derdi başkaymış :):)
   Bu yemeğimizi o kadar pratik hazırladım ki anlatamam. Allah uzun ömürler versin anneciğimin yazın bahçeden son kalan patlıcanları kızartıp derin donduruya attığı patlıcan ve biberlerle yapıverdim. O yüzden irili ufaklılar :) Bir de soğanı çok sevdiğim için ben dolu dolu kullandım. Onlar çözüldükten sonra Soğanı domatesi de kavur ohh.. Hadi bakalım işbaşına...
İMAMBAYILDI
Malzemeler:

  • 8 patlıcan
  • 4 domates
  • 2 kuru soğan (ben 3 kullandım)
  • 8 yeşil biber
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • tuz
  • karabiber
  • sıvıyağ

Yapılışı: 

  •  Patlıcanları alacalı soyup ortasına bir çizik atıyoruz ve tuzlu suda yaklaşık 20 dk bekletiyoruz.Ardından kurulayıp sıvıyağda çevirerek hafifçe kızartıyoruz. Kıçarmış patlıcanları kağıt havluya alıp yağını süzdürüyoruz.
  •  Küp küp doğradığmız soğanı sarımsağı domatesi az yağda soteliyoruz Bu karışımı patlıcanların içine doldurup fırın tepsisine diziyoruz.Üzerine bir yemek kaşığı salçayı erittiğimiz bir kase sıcak suyu da döküyoruz. 180'C de yaklaşık 20 dk pişiriyoruz.
  •  Afiyet olsun!


8 yorum:

  1. ellerine sağlık hikayede iyiymiş;))

    YanıtlaSil
  2. patlıcandan ne yapılsa yerim.o derece seviyorum yani.canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayneeeen.. Bir Egeli olarak patlıcan benim de vazgeçilmezim. Sevgiler!

      Sil
  3. bizde en çok tüketilen sebzedir patlıcan... ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. merhaba canım,
    bende seni izlemeye aldım, takipteyim...
    tanıştığıma çok memnun oldum :))
    bu arada çok tatlı bir yüzün var...
    maaşallah diyorum...
    imam bayıldı çoook severim :))
    1 tanede ben alıyorum...
    ellerine sağlık canım...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Şirinecim tatlı sözlerin için :) Ben de memnun oldum hem de nasıl:) Sevgiler

      Sil

Şimdiden güzel yorumlarınıza binlerce kez teşekkürler! Sevgiyle kalın ;)