1 Mart 2013 Cuma

Limonlu Kek

      Kek hayatımızın her yerinde..Çayımızın yanında, doğumgünlerimizde, düğünlerimizde.. Neden bu kadar çok hayatımızda kek? Neden hep özel anlarımızda?
      Efendim eski zamanlarda,şekerin,baharatın, kurutulmuş meyvelerin çok çok pahalı olduğu zamanlarda size kek sunulması çok onur verici imiş, sizi değerli kılarmış.O günden bugüne pek çok şey değişti tabi..Bilerce çeşit kek,pasta onlarca değişik formda sunuluyor fakat mesaj hiç değişmedi:
                                                    Sen önemlisin ve seni seviyoruz! :)
    Kekin tarihi tahmin edileceği üzere çoooooooook eskilere dayanıyor :)  Fakat bugün bildiğimiz şekliyle değil. Her yeni buluş ihtiyaçtan doğarmış, kek de öyle birşey. Bugünkülerden farklı olarak ilk kekler balla tatlandırılan ekmeğimsi hamur işleriymiş. Zamanla kurutulmuş meyveler de eklenmiş.. Ve o zamanlar ekmekler hep elde yapıldığı için yuvarlak şekillerinden dolayı keklerin en sık kullanılan formu yuvarlakmış. Tabi şu an onlarca farklı kalıpla istediğimiz şekli verebiliyoruz :) Kelime ise eski İskandinav dili  'kaka' kelimesinden türemiş.
     Ben bir kek hastasıyım...Çok zor, allı pullu , değişik kekler peşinde olmuyorum çoğu zaman.. O an ne aklıma eserse o... Çünkü kekin mesajı yeter :))))
   Dün resmen yorgunluktan sürünürken, kendimi eve zor atmışken akşam çayımız kuru kuru gitmez diyerek limonlu kek yaptım. Puf puf hafif ekşimsi harika bir kek.. Çok da vaktimiz yoksa pıppratik bir kek :)
   Haydi herkes sevdiğine bir kek yapsın :))))))

LİMONLU KEK
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
2,5 su bardağı un
1 kabartma tozu
1 vanilya
1 limonun suyu& kabuğunun rendesi
Yapılışı:
   Öncelikle yumurtalarımızı güzelce çırpıyoruz. Ardından şekeri de ekleyip köpürene kadar çırpıyoruz. Sırasıyla süt ve sıvıyağı da ekleyip karıştırıyoruz. Ayrı bir kapta karıştırdığımız kuruları (un,kabartma tozu,vanilyayı) da ekliyoruz. En son 1 limonun kabuğunu rendeleyip suyunu da sıkıyoruz. Önceden yağlanmış kalıba alıp 175'C de 35-40 dk pişiriyoruz.
   Afiyet olsun!

9 yorum:

  1. Simgecim bayılırım limonlu keke..Çayın yanında kekin yerini hiç bir şey tutmaz...ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşen ablacım çokk teşekkürler... Sevgiler..

      Sil
  2. ellerine sağlık canım bende denemek istiyorum bu güzel tarifi inşallah;)
    yiyenlere afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah dene canım çok beğeneceksin :) Sevgiler..

      Sil
  3. günaydın canım,limon güzel koku ve tat vermiştir o keke,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydıııın :) Çook teşekkür ederimm

      Sil
  4. Mis gibi limon kokuyordur, portakallı ve limonlu kekleri çok seviyorum. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. mis gibi limon kokusu sarmış blogları sayende:)
    ellerine sağlık sevgili Simge..
    sevgiler..
    cici haftasonları ;)

    YanıtlaSil
  6. simgecim sayende kek ile ilgili güzel bilgiler öğrendik..ağzına sağlık canım..kekin harika...limonlu keki çok seviyorum...bence form olarak kadife bir lezzet varsa bu limonlu kektir....ayrıca pasta yapımınada çok yakıştırıyorum..ellerine sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil

Şimdiden güzel yorumlarınıza binlerce kez teşekkürler! Sevgiyle kalın ;)