29 Ekim 2012 Pazartesi

Pratik Tiramisu

                Selam sevgili dostlar,
     Neden bu kadar uzun bir ara verdim, neden hiçbirşey yayınlayamadım bilmiyorum. Bu sırada bolca yedim,içtim,gezdim,tozdum,pişirdim,resimledim... Artık sırasıyla inşallah hepsini sizlerle paylaşacağım. Hele bir Antep gezisi var aman aman... O kadar çok şey yazmak istiyorum ki kafamda bir türlü sınıflayamıyorum.. Önümüzdeki günlerde inşallah paylaşacağım!
    Canım tiramisuma bir bakın lütfen! :) Her düşünmemde , bakışımda ağzım sulanıyor. O kadar sık yapıyorum ki benim için canımız tatlı birşeyler istediğinde şıpadana yapılan bir tatlı haline geldi. Hem kremamsı hem pastamsı hem de hafifimsi :) (o da ne demek??)  Aslında tam olarak tiramisu diyemiyoruz orijinaline bakınca fakat Türk usülü tiramisu desek daha doğru olacak ;)
   Mutlaka çoğumuz yapıyoruzdur biliyoruzdur ama bir de benden deneyin.Sevgiler!

PRATİK TİRAMİSU
Malzemeler:
1 hazır kakaolu kek
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 paket labne
1 vanilya
Islatmak için:
2 tatlı kaşığı kahve
1 fincan sıcak su
Üzeri için:
kakao
Yapılışı:
    Öncelikle hazır kekimizi servis edeceğimiz tabağa alıp kahve ve sıcak suyla hazırladığımız karışımı her yerine yayarak ıslatıyoruz. Fakat bu noktada çok kullanmayalım yoksa sırılsıklam oluyor!
    Kekimiz ıslanırken bir tencerede sütü,şekeri,unu,yumurtayı karıştırıp orta ateşte muhallebi haline gelene kadar pişiriyoruz. Ardından labneyi ekleyip mikserle pürüzsüzleşene kadar karıştırıyoruz ve en son da vanilyayı ekliyoruz. Karışımımızın yarısı kekimizin üzerine döküyoruz.
    Kekin ikinci katını kapatıp üstünü yine kahve karışımımızla ıslatıyoruz. Ve kalan kremayı da döküp güzelce yayıyoruz. Bir müddet soğumaya bırakıyoruz.
    İlk sıcaklığını atınca ufak bir süzgeçle üzerine kakao rendeliyoruz ve dolaba kaldırıyoruz. Ne kadar soğursa o kadar lezzetleniyor! :)
    Afiyet olsun!

11 Ekim 2012 Perşembe

Patlıcanlı Börek

 
    Öğretmenliğe ilk başladığım yıl okulumuzdaki öğretmen arkadaşlar o kadar iyi anlaşıyorlardı ki anlatamam. Mutlaka bütün özel günler kutlanır, dahası eşli ya da eşsiz görüşmek için mutlaka sebepler yaratılırdı. Hala da öyleler, ben evlendim okul değiştirdim aradan zaman geçti ama hala imrenerek takip ediyorum :) O günlerden birinde ilk defa yemiştim patlıcanlı böreği. Daha önce de bahsettiğim üzere benim için börek sanki hep peynirli yapılmalıymış gibi hiç başka bir çeşidini denemezdim. Fakat patlıcanlı börek beni öylesine etkilemişti ki artık sık sık yapar oldum!
   Bu börekcikleri de sevgili babamın ve kardeşimin bizi ziyaretimize geldiklerinde yapmıştım. Babacığım başka hiçbir şeye itibar etmedi bu böreğe bayıldı:) Annemin deyimiyle 'insan benzer de bu kadar mı benzer' :) Demek zevkimiz bile aynı!
   Tarif sevgili Burçin'den: Tık Tık
PATLICANLI BÖREK
(12 börek için)
Malzemeler:
3 adet yufka
1/3 su bardağı sıvıyağ
1/3 su bardağı süt
1 yumurta
İç harcı için:
2 adet patlıcan
2 adet çarliston biber
2 adet domates
1 küçük soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
tuz
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
susam,çörekotu
Yapılışı:
    Harç için patlıcanları olabildiğince minik halde küp küp dğrayarak diğer malzemeleri hazırlayana kadar sıcak suda bekletiyoruz.
   Yemeklik doğradığımız soğanları sıvıyağda güzelce kavuruyoruz Ardından biberi, domatesi ve patlıcanları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Bu sırada yarım su bardağı sıcak su ve yeterince tuz da ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.
   Yufkanın birini serip sosumuzdan üzerine yayıyoruz. Karşılıklı iki kenarı katlayıp kuru yerlerine tekrar sostan sürüyoruz.Sonra diğer tarafı da katlayıp yaklaşık 30-35 cmlik bir kare elde ediyoruz. Ardından bu kareleri de eşit 4 parçaya bölüyoruz ve ortalarına harçtan koyup bohçe şeklinde sarıyoruz.
   Bohçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotu serpiştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 170'C fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz.
  Afiyet olsun!

9 Ekim 2012 Salı

Kaşarlı Patates Topları

  Patates benim mutfağımda en çok arzuladığım hep olsun istediğim şeylerden ziyade kurtarıcım olmuştur. Ne zaman yapacak yemek bulamasam 'amaaan patatesli bişey yapıvereyim', misafire tuzlu bulamasam 'amaan patates salatası yapıvereyim', ortaya atıştırmalık bulamasam 'peynirli toplardan kızartıvereyim' derim :))))) Delisi değilim ama yazarken anladım demek ki müptelayım sadece gereken değeri kendisine vermiyorum:)
  Bu kızartılmış topları da yine kızartma delisi sevgili eşimi düşünerek yapmıştım ama çoğunu ben yedim:) Eşim yemediğinden değil ben hemencecik hüplettiğimden:) Dışı çıtır mı çıtır içi ise peynir dolgulu yumuşacık.. Daha ne duruyorsunuz koşun mutfağa :)))
KAŞARLI PATATES TOPLARI
Malzemeler:
6 adet patates
Küp küp doğranmış kaşar (yaklaşık 50-60 gr)
tuz
un
1 yumurta
galeta unu
Yapılışı:
 Patateslerimi soyup iri iri doğrayıp güzelce haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra ise bir miktar tuz ilave edip eziyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
 Patateslerimiz soğuduktan sonra elimizle ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlıyoruz ve daha önceden küp küp kestiğimiz kaşarları içine bastırıp tekrar yuvarlıyoruz. Her bir patates topumuzu bu şekilde hazırladıktan sonra önce una ardından yumurtaya ve en son da galeta ununa bulayarak kızartıyoruz.
 Ilık servis ediyoruz.
 Afiyet olsun!

1 Ekim 2012 Pazartesi

Burçin'in Sofrası

 Eveeet en sonunda geldi canıma rkadaşım Burçin'in sofrasına!!
  Sofra düzeni ya da davet masaları, kahvaltı masaları gibi paylaşımları çok seviyorum. Çünkü sadece yemeklerle değil masa düzeni ile ilgili de çok güzel fikirler verebiliyor insana. Bu postları daha bir dikkatle inceliyorum, notlar alıyorum ve misafirlerimi ağırlamadan önce açıp tek tek yine bakıyorum :))
 Bu anlamda kendisini çok takdir ettiğim arkadaşlarımdan ve bana katkısı da yadırganmayacak kadar çok olan Burçin'ciğime misafir olmuştuk geçenlerde:) Hiçbirşey olmasa da o lazanya için öleceğimi bildiğinden patlatmış lazanyayı :) Ne yediiim ne yedimm ohh yarasın.. Canım arkadaşımın da ellerine sağlık.. Umarım sizler için de ufak bir fikir olur!

29 Eylül 2012 Cumartesi

Havuç Mücver

  Merhabalar sevgili dostlar,
 Bu hafta sağlık sorunları beni esir aldı ve bloğumla hiç ilgilenemedim:( Ama yeni yeni kendime geliyorum ve biriken tarifleri paylaşmaya başlayalım...Ne tarifler,ne davet masaları Allah Allah :) Bekleyin anacım!
 Mücverin kabaklısı,patateslisi ve mısırlısını biliyorum.. Geçenlerde havuçlusunu gördüm merak ettim.Evde de epey havuç vardı denedim. Benzer bir tat tabi ki ama havucun şekerimsi tadı mücveri de tatlandırıyor. Denemek isteyenlere duyurulur....
HAVUÇ MÜCVER
Malzemeler:
3 havuç
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
2 yumurta
1 su bardağı kıyılmış maydanoz
Yarım çay bardağı dereotu,1 su bardağı un
1 soğan
tuz,karabiber
pul biber
zeytinyağı
Yapılışı:
 Havuçların kabaklarını soyup rrendenin iri tarafıyla rendeliyoruz. Soğanı rendeleyip suyunu sıktıktan sonra havuca ekliyoruz.Diğer tüm malzemeleri de ekleyip karıştırıyoruz.
 Teflon tavaya hafif yap sürüp karışımdan kaşıkla alıp tavada önlü arkalı kızartıyoruz.
 Kızarttığımız mücverleri kağıt havluya alıp yağını süzdürüyoruz ve ardından sarımsaklı soğurt yapıp  servis ederken üzerine döküyoruz.
 Afiyet olsun!

17 Eylül 2012 Pazartesi

Kepekli Tuzlu Kek

  Bence biz hamur mayalayıp,hamurun mayalanmasını bekleyip, içini yapıp,poğaça hazırlamakla boşa vakit geçiriyoruz.Buyrun size pratik bir kek tarifi hem de poğaça tadında...

KEPEKLİ TUZLU KEK
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağından biraz az sıvıyağ
2,5 su bardağı kepekli un
1 kabartma tozu
1 kase ufalanmış beyaz peynir
yarım su bardağı dilimlenmiş zeytin
bir tutam maydanoz
bir tutam dereotu
tuz
susam
Yapılışı
 Yumurtaları güzelce çırpıyoruz,içine yoğurdu ve sıvıyağı da ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Ardından kabartma tozu ve tuzla karıştırılmış unu da ekleyip kek hamurumuzu elde ediyoruz.
  Son olarak dilimlenmiş zeytini,peyniri ve doğranmış yeşillikleri de ekleyip yağlanmış tepsimize döküyoruz. Üzerine bolca susam serpiyoruz.
 Önceden ısıtılmış 180'C fırında 40 dk pişiriyoruz.
 Afiyet olsun!

Taze Antep Fıstığı

   Antep fıstığı denince çoğumuzun aklına hep tuzlanmış ve kavrulmuş kabuklu fıstık gelir. Geçen seneye kadar benim için de durum böyleydi:) Ancak geçen yıl bu zamanlar Büyük Baharatçı'da karşılaştığım 'e bu ne yahu?' nidalarıyla evirip çevirdiğim şeyin taze Antep fıstığı olduğunu öğrenmemle dünyam değişti :) Değişik tatlar hep değişik yemekleri denemekle olmuyormuş demek ki... Bahsini bile duymadığım bu tat beni resmen bağımlısı yaptı. İddia ediyorum çekirdekten daha çok bağımlılık yapan bir yiyecek! ;)
  Her yıl Ağustos-Eylül ayları arasında bulunan bu pembe yeşil mucizenin dış kabuğunu soyarken burnunuza öyle hoş bir koku gelir ki hemen kabuğunu açıp yiyesiniz gelir. Ve hep tuzlusunu tattığımızdan olsa gerek tazesini yediğimizde hangisi gerçek diye düşünürüz. Ama düşünmeyin,işte budur ! Kabukları soyarken dikkat yanlız, tıpkı taze ceviz gibi - o kadar olmasa da - leke yapabiliyor.
  Herşeyde olduğu gibi bunun da fazlası zarar:) Tadımlık iyidir...
  Ailecek severek yiyoruz:))))

11 Eylül 2012 Salı

Şeftalili Kek


   Tatilden döner dönmez misafirlerimiz vardı ve sevgili eşim bunu bana misafirlerin gelmesine 1 saat kala söyledi !!! İş yoğunluğundan söylemeyi unutmuş garibim! Tabi ki çok üzüldüm ve sitem ettim , en en en çok utandığım şeylerden biri hazırlıksız yakalanmak:( Ne yapsam ne yapsam derken hemen bir kek yaptım, o da çok güzel oldu. İçine konan şeftaliler pişerken sularını bıraktılar bu da keki ıslattı ve yaş pasta gibi oldu..
  Gerçi bu hafta benimle birlikte -benim gördüğüm- 3. şeftalili kek tarifi ama olsun:) Madem yapmışım eklemek lazım değil mi :))
ŞEFTALİLİ KEK
Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
2,5 su bardağı un
4 şeftali
vanilya
kabartma tozu
Yapılışı:
  Yumurtayı güzelce çırptıktan sonra şekerimizi de ekleyip köpürene kadar çırpıyoruz. Sütü ve yağı da ekleyip karıştırıyoruz. Ardından unu,vanilyayı ve kabartma tozunu da ekliyoruz.
  Şeftalilerimizi soyup 3 tanesini küp küp doğruyoruz ve karışıma ekliyoruz. Kalıbımızı yağlayıp kek karışımımızı döküyoruz. Kalan son şeftaliyi de ince ince dilimleyip üzerine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180'C fırında pişiriyoruz. Soğuduktan sonra pudra şekeri serpip servis ediyoruz.
  Afiyet olsun!

10 Eylül 2012 Pazartesi

Mahluta Çorbası

 
      Mahluta'nın adını ilk olarak bir hazır çorbada görmüştüm merak edip içeriğine baktığımda kimyonlu bir tat olduğunu öğrendin fakat daha da ilginci bu çorbanın klasik mercimek çorbaya çok benziyor oluşuydu:) Biraz internette araştırdığımda bu çorbanın Antakya yöresine ait olduğuna dair bilgiler buldum. Aslında bir Ortadoğu lezzeti fakat Antakya'da da aynı adla pişiriliyormuş.

MAHLUTA ÇORBASI
Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağı pirinç
1 soğan
6 su bardağı su (varsa tavuk suyu)
1 tatlı kaşığı kimyon
Yarım limonun suyu
tuz
Üzerine:
20 gr tereyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber
Yapılışı:
 Soğanı iri doğrayıp tencereye alıyoruz. Mercimek,pirinç ve suyu ilave edip malzemeler yumuşayıncaya kaar pişiriyoruz.
 Malzemeler yumuşayınca karışıma tuz,limon suyu ve kimyonu da ekleyip blenderdan geçiriyoruz.
 Tereyağını eritip kuru pulbiberi ekliyoruz ve çorbamıza ilave ediyoruz. Aynı şekilde servis sırasında da biberli tereyağından kaselere paylaştırıyoruz.
  Afiyet olsun!

9 Eylül 2012 Pazar

Zeytinyağlı Havuç Dilimleri

  Türk mutfağının en sevdiğim alanlarından biri de mezeler. Çeşit çeşit farklı lezzetlerle dolu bir dünya ve bence ayrı bir uzmanlık gerektiriyor:)
  Babacığım bizi ziyarete geldiğinde çabucak hazırlanacak yemeklere ihtiyacım vardı. Pirzolamızı köftemizi pişirdik ortaya da yoğurtlu mezeler ve zeytinyağlılar hazırladım.İşte onlardan biri zeytinyağlı havuç dilimleriydi. Tatlı ekşi bir tat oldu hepimiz beğendik :)

ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ DİLİMLERİ
Malzemeler:
4 adet havuç
1 küçük diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı şeker
1 çay bardağı su
tuz
Sosu için:
yarım limonun suyu,
yarım çay kaşığı toz kırmızıbiber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
Üzerine:
maydanoz
Yapılışı:
  Havuçların kabuklarını soyup 1 cm kalınlığında verev olarak dilimliyoruz.
  Sarımsağı rendeleyip zeytinyağı,tuz,şeker ve havuçlarla birlikte tenceremize alıyoruz.Orta ateşte 2-3 dk pişiriyoruz. Üzerine suyu ekleyip tencerenn kapağını kapatıyoruz suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu çekince ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  Sosu için küçük bir kasede limon suyu, tuz,zeytinyağı ve kırmızı tozbiberi karıştırı havuçların üzerine gezdirip karıştırıyouz.Maydanozla süsleyip servis yapıyoruz.
  Afiyet olsun!

Zeytinyağlı Kabak

Kabak yemeklerini çok sık tüketiyoruz, hem sağlıklı hem de hafif olduğu için. Sadece diyet yaparken de değil aslında ama sağlıklı yaşamak için sebze ağırlıklı beslenmek daha faydalı. Birkaç şekil değişikliğiyle buyrun Zeytinyağlı Kabak :)
ZEYTİNYAĞLI KABAK
Malzemeler:
3 kabak
yarım çay bardağı zeytinyapğı
1 soğan
2 iri havuç
1 kırmızı biber
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı toz şeker
tuz
Yapılışı:
  Soğanı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavuruyoruz. Salça ilave edip 1 dakika daha kavuruyoruz.
  Şerit halinde doğranmış kabakları ,kırmızıbiberi ve havuçları da ilave ediyoruz.Tuzu,şekeri de ekleyip kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz. Ilınınca servis yapıyoruz.
  Afiyet olsun!
Not: Kabaklardaki şerit görüntüsünü elde etmek için ben soyacak kullanıyorum ama aynı işi çatalla da halledebilirsiniz! ;)

6 Eylül 2012 Perşembe

Nohutlu Bulgur Pilavı


   Bulgur pilavını sanırım pirinç pilavından daha çok seviyorum.  Pirinç daha ağır, bulgur ise günlük bir pilavmıi gibi geliyor :)) Belki pratik oluşundan böyle düşünüyorum belki de daha çok sevdiğimden ;)
   Bizim evde hep ama hep domateslisi yapılırdı,bir gün sade bulgur pilavı yiyince daha önce niye hiç böyle denemedik ki diye pek şaşırmıştım :) Okulumuzun en sevdiğim menüsü salata bulgur pilavı oldu. Ama her şey de bir yere kadar canım. O da tamam, o zaman hadi değişik bir pilav olsun dedim,bunda karar verdim.Harika oldu,pek bi sevdik,sık sık tüketiyoruz..
  Bulguru seviyoruz!!! :)
NOHUTLU BULGUR PİLAVI
Malzemeler:
(6 kişilik)
2 su bardağı bulgur
3 su bardağı su
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 domates
1 soğan
1 tavuk bulyon
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
karabiber
tuz
Yapılışı:
  Tenceremizde tereyağını eritiyoruz. ;ce kıyılmış soğan ve sarımsağı ekleyip pembeleşene kadar kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince içine yıkanmış bulguru ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Domatesleri doğrayıp kavurmaya devam ediyoruz.
  En son olarak haşlanmış nohutu,baharatlarını,suyu ve bulyonu ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişiriyoruz.
  Demlenen pilavı karıştırıp havalandırıp sıcak olarak servis ediyoruz.
  Afiyet olsun!
Not: Ben misafirim yoksa tarifi yarım ölçü yapıyorum, daha makul oluyor 2 kişilik ailem için ;)

4 Eylül 2012 Salı

Ajvar Sos

      Salamın ortaya çıkışı tahmin edilebilenin aksine Macarların değil Romalıların fikri şahanesiymiş sevgili dostlar.. Kıbrısta Romalıların kurduğu Salamis kentinde ilk salam üretilmiş. Yıllar sonra Kıbrıs'tan Macaristan'a götürülmüş ve Macar salam ortaya çıkmıııış :)) Birkaç kişiye sordum sizce ilk salamı kim üretmiştir diye herkes aynı cevabı verdi ama değiiillmiş işte! Bing! Aydınlandık birden :)
     Yanlış anlamayın bu yayının salamla uzaktan yakından alakası yok! Az önce bir belgesel izledim hemen paylaşayım bu engin bilgiden herkes faydalansın dedim :)))
      Eveeet tatil bitti,dönüş yapıldı ve hemen mutfağa girip dört beş çeşit yeni yemek yapıldı.. İşte bunlardan biri de ajvar sos. Bu sos patlıcan ve kırmızı biberin muhteşem bileşimi. İster etlerin yanına kullanabilirsiniz isterseniz de dipsos olarak tüketebilirsiniz ancaaaaaaak bu muhteşemler muhteşeminin vatanı Balkanlar..
     Üniversitedeyken canım ciğerim Learta'cım - ki kendisi  Kosovalıdır- bir memleket dönüşünde ajvar getirmişti.Kahvaltılarımızda ekmeğe sürüp sürüp yemiştik..  Tarifi görünce denemek istedim ve sonuç :
Yaptım oldu!! :)))
     Becerirsem daha çok yaparım diye düşünmüştüm yarın kavanoz kavanoz yapıcam.....
       AJVAR SOS
Malzemeler:
2 patlıcan
2 kırmızı biber
1 soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
tuz
Yapılışı:
   Soğanı küp küp doğrayıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavuruyoruz.
   Patlıcan ve biberleri közleyip,soyuyoruz ve mutfak robotunda püre haline gelene kadar çekiyoruz.
   Pişmiş soğanı, tuzu ve sarımsağı da ekleyerek mutfak robotunda kısa bir süre daha karıştırıyoruz belki birazcık daha zeytinyağı ekliyoruz vee sosumuz hazır!
   Afiyet olsun!

3 Eylül 2012 Pazartesi

Hediyeleşelim mi?

 Sevgili Kırmızı Kiraz, çok ama çok güzel bir hediyeleşme etkinliği düzenlemiş bize de katılmak düştü! :) İçimizden ne geliyorsa,bir kupa,bir takı,bir aklınıza ne geliyorsa çekiliş sonucu arkadaşımıza gönderiyoruz,hediyeleşiyoruz!! Çoook sevindim,haydi sizde katılın.........Buyrun linki: http://kirmizikiraz.blogspot.com/2012/09/hediyeleselim-mi.html#more



Hadi hediyeleşelim... Herkes birbirine hediyeler versin. Paketler, kargolar, sürprizler havada uçussun. Tanımadığımız biri için hediye seçelim ve ona gönderelim. Bu tatlı etkinliğe var mısınız? 

Yapılması gereken çok basit: Bu yazının altına yorum bırakın, yazıyı blogunuzda , facebook / twitter hesabınızda paylaşın ve 22 Eylül'de yapacağım "hediye arkadaşı çekilişine" kadar bekleyin. Çekilişte size çıkan kişi için sürpriz bir hediye hazırlayın ve karşılıklı olarak hediyeleşin. Seçeceğiniz hediye tamamen size kalmış. Bir kitap. bir kupa, bir eşarp... Ne isterseniz gönderebilirsiniz. Hatta kendi ellerinizle hazırladığınız el emeği ürünleri de gönderebilirsiniz. Çok güzel olacak, çooook...