4 Eylül 2012 Salı

Ajvar Sos

      Salamın ortaya çıkışı tahmin edilebilenin aksine Macarların değil Romalıların fikri şahanesiymiş sevgili dostlar.. Kıbrısta Romalıların kurduğu Salamis kentinde ilk salam üretilmiş. Yıllar sonra Kıbrıs'tan Macaristan'a götürülmüş ve Macar salam ortaya çıkmıııış :)) Birkaç kişiye sordum sizce ilk salamı kim üretmiştir diye herkes aynı cevabı verdi ama değiiillmiş işte! Bing! Aydınlandık birden :)
     Yanlış anlamayın bu yayının salamla uzaktan yakından alakası yok! Az önce bir belgesel izledim hemen paylaşayım bu engin bilgiden herkes faydalansın dedim :)))
      Eveeet tatil bitti,dönüş yapıldı ve hemen mutfağa girip dört beş çeşit yeni yemek yapıldı.. İşte bunlardan biri de ajvar sos. Bu sos patlıcan ve kırmızı biberin muhteşem bileşimi. İster etlerin yanına kullanabilirsiniz isterseniz de dipsos olarak tüketebilirsiniz ancaaaaaaak bu muhteşemler muhteşeminin vatanı Balkanlar..
     Üniversitedeyken canım ciğerim Learta'cım - ki kendisi  Kosovalıdır- bir memleket dönüşünde ajvar getirmişti.Kahvaltılarımızda ekmeğe sürüp sürüp yemiştik..  Tarifi görünce denemek istedim ve sonuç :
Yaptım oldu!! :)))
     Becerirsem daha çok yaparım diye düşünmüştüm yarın kavanoz kavanoz yapıcam.....
       AJVAR SOS
Malzemeler:
2 patlıcan
2 kırmızı biber
1 soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
tuz
Yapılışı:
   Soğanı küp küp doğrayıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavuruyoruz.
   Patlıcan ve biberleri közleyip,soyuyoruz ve mutfak robotunda püre haline gelene kadar çekiyoruz.
   Pişmiş soğanı, tuzu ve sarımsağı da ekleyerek mutfak robotunda kısa bir süre daha karıştırıyoruz belki birazcık daha zeytinyağı ekliyoruz vee sosumuz hazır!
   Afiyet olsun!

17 yorum:

  1. Simgecim ellerine sağlık..Bayıldım bu sosa,hemen deneyeceğim.çok beğendim..Demekki salam kıbrısta bulunmuş..çok şaşırdım..ne güzel her gün bir şeyler öğreniyoruz,bir birimizden..paylaşım için teşekkürler..sevgiler ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşen ablacımm çok sağol! İyi ki buradayız değil mi ? Kocamaaan sevgiler!!

      Sil
  2. Farklı bir sos tarifi,içeriğine bakınca,damak tadıma çok yakın diye düşündüm:)
    Ellerine sağlık canım.
    Umarım ben de yapabilirim:)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim yaparsın ve çok da güzel olur canım,mutlaka dene! Çok pratik gerçekten. Teşekkürler ediyorum,kocaman sevgiler!

      Sil
  3. canım ellerine sağlık bayılırım ben bu sosa kayınvaldemler çok yaparlar ..bende payıma düşeni alırım onlardan :))ama isminin ajvar olduğunu bilmiyordum hatta kayınvaldemlerinde bildiğini sanmıyorum biz patlıcanlı biber sos diyorduk..teşekkürler canım sayende asıl adını ve salamın kıbrısta bulunduğunuda öğrendim..öpüldün ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapıyoruz bazen ismini bilmiyoruz bana da çok oluyor:) Olsun öğrenmiş olduk Sevilcim Çook teşekkürler,sevgiler!

      Sil
  4. Ellerine sağlık.Biz de her yaz kış için yaparız. Eşimin memleket sosudur:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohh sen şanslısın o vakit birinci elden miss gibi:) Sevgiler!

      Sil
  5. nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.afiyetle ye.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. hoşgeldin canım....
    gerçekten değişik bir tarif olmuş...
    ne denemişler hayat paylaştıkça güzel :))
    iyiki paylaştın canım...
    bak birşey daha öğrenmiş oldum :))
    ellerine sağlık...
    bu arada kavanozun çok şiirn olmuş...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şirinem teşekkürler, pek seviyorum süsü püsü de çok beceremiyorum. Beğenmene sevindim:) Sevgiler!

      Sil
  7. Son derece pratik bir sos. çok lezzetli olacağına eminim, ellerine sağlık, Ayrıca salam hakkında bilgilendirdiğin teşekkürler canım ;))

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Nefis bir lezzrt tarifini aldım müsadenle yapacağım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek çok sevinirim, teşekkürler! ;)

      Sil
  9. Ayy süper fikir, hemen deneyeceğim.Elinize sağlık,Simge'cim.

    YanıtlaSil

Şimdiden güzel yorumlarınıza binlerce kez teşekkürler! Sevgiyle kalın ;)