20 Aralık 2012 Perşembe

Nohutlu ve Kurutulmuş Domatesli Tarhana

    Herkese yeniden merhaba...
 Sanırım yurdumuzun büyük çoğunluğu artık karla kucaklaştı :) Soğuklar iyiden iyiye bastırdı, üşütmeler gripler bolca bizleri ziyarete başlar artık. Ama ben hasta olmayacağım diyorsanız size bir doğal reçete vereyim: TARHANA ÇORBASI! ;)
 Kışlıkların en değerlisi,vücudumuzun en değerli dostu canımız birtanemiz tarhana çorbasını sevmeyen varsa artık sevecekl!
 Tarhana birçok yörede farklı tariflerle karşımıza çıkabiliyor. Mesela burada, Malatya'da tarhanalar yoğurtlu. Hafif ekşi bir tadı var. Ben bizim yörenin, anneciğimin elleriyle hazırladığı tarhanadan yaptım. Canım annem iyi ki varsın! :)
 Arkadaşlar bir şey çok faydalıysa ve doğalsa o şeylerden bolca tüketilmelidir. Hele ki doğallığın zor bulunur olduğu şu zamanlarda... İlaçlarla , çaylarla uğraşmayın bolca tarhana çorbası için kendinizi koruyun :) Hepimizin bildiği şeyler ama netten biraz araştırdım ve tarhananın faydalarını sizler için yazıyorum:)

TARHANANIN FAYDALARI

  • Soğuk algınlığına karşı birebirdir, bağışıklık sistemimizi güçlendirir. (Bol A,B ve özellikle C vitaminlerini içerir.)
  • (Buraya dikkat :)) Bolca lif içerir,doğal tokluk hissi verir, doğal bir zayıflama ilacıdır.
  • Nefes borusunu temizler, vücuttaki fazla tuzu atar,bağırsakları çalıştırır.
  • Şekeri ve kolesterolü dengeler.
  • Betaceroten antioksidanı görevi görür. Kansere yol açan ve gözlere zarar verebilecek bakterileri engeller.
  • Birçok yiyecekte olmayan P ve K vitaminlerini içerir.  P vitamini kanamaları önler ve yumuşatır, K vitamini ise kanın pıhtılaşma kabiliyetini arttırır.
  • Mide asitini düzenler.
  • Kadınsal rahatsızlıkları önler, iyi ve kötü bakterilerin dengelenmesini sağlar..
                                                                                                          (Kaynak: Tarhana Baba)

   .....ve belki de sayamadığımız birçok faydası... Baştan ayağa bir koruyucu ,vücut dostu..
       Ben bu tarifi Lezzet dergisinde görüp denemeye karar verdim, klasik tadına karşın nispeten farklı bir tat ve değişik bir sunum imkanı sağlıyor. Daha öncekilerden çok çok daha beğendim ve mutlaka ama mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.. Lütfen beni kırmayın efem, pişman olmazsınız! :)))

NOHUTLU VE KURUTULMUŞ DOMATESLİ TARHANA
Malzemeler:
6 su bardağı su
5 kaşık toz tarhana
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz,pulbiber,nane
1 su bardağı haşlanmış nohut
4 adet kurutulmuş domates

Yapılışı:
   Tenceremizde tereyağını eritip salçayı kavuruyoruz. Suyun 1 bardağı ile bir kapta tarhanamızı eritiyoruz. Diğer beş bardağı ise salçayı kavurduğumuz tencereye ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.
  Bu sırada kuru domateslerimizi bir kapta sıcak suyla ıslatıp yumuşamaya bırakıyoruz. Kaynayan suyumuza tarhanayı akıtarak yavaş yavaş ekliyoruz. Yumuşayan domatesleri ince uzun şerit şeklinde kesip çorbamıza ilave ediyoruz. En son nohutları da ekleyip kıvamını kontrol ediyoruz. Sizin için çok koyuysa bir su bardağı daha kaynamış su ilave ediyoruz. Tuzunu, pulbiberini ve bolca nanesini de ekleyip bir süre  kısık ateşte kaynatıyoruz. Kıvamı alınca altını kapatıyoruz.
  Afiyet olsun!
  
Not: Fotoğraf çok aceleyle çekildi o yüzden gölgeli olmuş kusura bakmayın dostlar bir dahakine yenileyeceğim :)

12 yorum:

  1. şu anda kar yağıyor :((
    ve çorbaya çok ihtiyacım var :))
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık çok doyurucu ve bereketli bir çorbadır ramazanın şahıdır.çok severim

    YanıtlaSil
  3. soğuk kış günlerinin en güzel çorbalarından biridir tarhana,çok severim.eline sağlık..

    YanıtlaSil
  4. tarhanayı nohutlu çok severim canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Canım,
    Ellerine sağlık, çorba nefis görünüyor.
    Tarhana olmasa kışı nasıl geçirirdik bilmiyorum, bende soğuk kış günlerinde en çok tarhana pişiriyorum.
    Benim tarhanamı da her yıl anneciğim yapar, Allah annelerimize zeval vermesin başımızdan eksik etmesin.

    YanıtlaSil
  6. daha önce hiç nohutlu tarhana denememiştim. deneyeceğim.paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. Canım bende az önce tarhana çorbası içtim ve ben kendim yapıyorum tarhanamı! Çocukluğumdan beri en sevdiğim çorbadır ve annem kışın her sabah kahvaltı da mutlaka pişirirdi çorbayı ve ben hiç bıkmadan her sabah içerdim:)Bu şekliylede eminim çok lezzetli olmuştur ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  8. Şu soğuk havalarda sıcak sıcak içmesi ne de güzel olur. Eline sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Soğuk havada içilebilecek en nefis çorba,ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  10. Canım simgem ellerine sağlık.
    Zaten doktorlar tarhananın doğal olduğu için kansere karşı çok büyük silahmış.
    aldım gülüm heleki senin elinden:)))
    Sayfama bıraktığın güzel yoruma çoook teşekkür ederim nice senelere hep beraber:)

    YanıtlaSil
  11. biz daha göremedik hasretle bekliyoruz....bizim buralarada zor yağar biraz ama bi umut bendeki:)) tarhanan nefis görünüyor..insanın kaşıklayası geliyor..ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. sıcacık..mmm...2 gün önce o kadar üşüdüm ki yapmıştım,ellerine sağılık canım.

    YanıtlaSil

Şimdiden güzel yorumlarınıza binlerce kez teşekkürler! Sevgiyle kalın ;)